Wij zijn begonnen met bloggen! Chef Sil is een blog over eten, smaakcombinaties en kooktips. De gerechten die Sil bereid, worden die week in zijn eigen restaurant, de Jongens van Joure, geserveerd als special. De recepten liggen klaar op tafel.

Wie is Sil nou eigenlijk? Sil Bakker komt van de Veluwe. Hij heeft twee jaar geleden zijn opleiding tot gespecialiseerd kok afgerond. Hij is 24 jaar en heeft nu al een eigen restaurant. Wat is zijn succes? Het bereiden van lekkere gerechten in een gastvrije omgeving. Nadat Sil zijn eerste ervaringen heeft opgedaan in de Schout van Ermelo heeft hij de stap genomen om zijn studie voort te zetten op Terschelling in Westcord Hotel Skylge onder begeleiding van oud sterren-chef Ton van Scheppingen. Na twee jaar veel te hebben geleerd is hij weer terug aan de wal gekomen. Hier heeft hij twee jaar op een hoog culinair niveau gerechten bedacht en bereid in De Herberg van Smallingerland met producten uit eigen moestuin. Na zijn afstuderen heeft Sil één jaar als chef-kok gewerkt bij de Twee-Heren in Drachten, die op dat moment ook van start gingen.

Zijn alle eerste bloggerecht maakt hij voor mij. Mijn naam is Jolanda, ik ben 24 jaar en ben werkzaam bij De Jongens van Joure. De afgelopen vijf maanden heb ik doorgebracht in Azië. Ik ben net vijf weken terug en nu vier weken in dienst. Ik ben naar Azië gegaan voor mijn studie Leisure Management en heb daar een minor events gevolgd, met als doel de marketing en events op mij te nemen voor Sil zijn restaurant. Mensen vragen mij vaak of ik blij ben om weer thuis te zijn. Mijn antwoord is dan altijd dat ik blij ben om weer thuis te zijn, maar de Aziatische keuken toch wel mis. Mijn favoriet: Fried red chicken curry, en daarom maakt Sil zijn eigen variant:

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de pasta:
* 7 rode gedroogde chilipepers
* 150g sjalot
* 10 kleine of 5 grote teentjes knoflook
* 1 el zeer fijngehakte citroengras
* 2 el fijngehakte verse gember
* 1 tl gemalen witte peper
* 1 tl kerriepoeder
* 1 tl gemalen komijn
* 2 tl gemalen koriander
* 1 tl kaneel
* 1 tl garnalenpasta (of 3 kleine ansjovissen)
* 1 tl gemalen kurkuma (koenjit/ geelwortel).

* 500 ml kokosmelk
* 4 kipfilets
* 2 paprika’s
* 2 uien
* 4 teentjes knoflook
* 400 gram rijst.

De eerste stap is het maken van de pasta. Alle ingrediënten worden bij elkaar gevoegd en tot een pasta gedraaid in de blender. Hierna doe je de olie in de pan en voeg je hier de paprika, ui en knoflook aan toe. Bak de groenten een paar minuten, laat de blender nogmaals doordraaien en voeg de pasta uit de blender toe in de pan. Roer de groenten en de pasta goed door tot de pasta zich heeft verspreid door de groenten. Hierna kun je de spitskool toevoegen in de pan gevolgd door de kokosmelk. Ondertussen zet je een nieuw pan op het vuur met wat olie. Hierin kan de kip gebakken worden tot deze goudbruin is. Voeg hierna de kip toe aan de saus. Ondertussen kan de rijst gekookt worden. Laat alles koken tot de kip gaar is en de rijst klaar is. Daarna kun je aan tafel.

En het smaakt heerlijk. Volgende week kunnen jullie ook genieten van dit heerlijke Thaise gerecht. Het is wel een beetje pittig, maar volgens Nederlandse begrippen.

Ben je enthousiast geworden over dit gerecht? Sil staat de hele week voor je klaar. Tot snel bij de Jongens van Joure!