Het voorjaar is begonnen en dat wil zeggen een nieuwe menukaart! Maar hoe bedenkt de keukenbrigade nou de gerechten op de menukaart? Ik heb het gevraagd!

Twee van de nieuwe voorgerechten op de kaart zijn: Courgettesoep en de salade vis. Welke verhalen zitten hierachter? Courgette is echt een voorjaars- en zomergroente. Sil heeft elk jaar zelf een moestuin aan huis waar ook courgette planten in staan. Vorig jaar met veel enorme courgettes. Wat is er nou leuker dan koken met producten uit eigen moestuin? De Salade vis komt van een herinnering van onze vakantie naar Key West. We verbleven daar in een resort met een visrestaurant erbij. De naam van het restaurant: The Stoned Crab. Op één van de eerste avonden hebben wij hier lekker geborreld en verschillende voorgerechten van de kaart besteld, waaronder een vissalade. De vissalade werd geserveerd met mini toast. Ik ben persoonlijk niet echt een viseter maar deze salade was heerlijk. Nu op de menukaart dus Sil zijn eigen variant van de salade vis en ook deze smaakt super!

Twee van de nieuwe hoofdgerechten zijn: Lamscurry en kalfswang. De lamscurry stamt af van de curry waar ik de vorige keer over heb geschreven. Het verschil is alleen dat de kip is vervangen door het lamsvlees. Een echt stukje voorjaarsvlees. De Kalfswang is al eens als special geweest bij de Jongens van Joure. Dit was een erg gewild stukje vlees en daarom staat deze nu op het menu met een heerlijke chutney van rode ui.

Eén van de producten waar Sil veel mee werkt is gember. Dit is een zoete wortel en daarom maakt hij hiermee voor het voorjaar een Crème brûllée van gember en limoen met passievruchtijs. Een combinatie van fris en zoet, perfect voor het dessert.

Genoeg over onze nieuwe menukaart. Wat vindt Sil zelf het lekkerste gerecht van het voorjaar? Hij hoefde er niet lang over na te denken. Het zijn de asperges en daarom Hierbij Sil zijn favoriete variant: Asperges met beenham, hollandaisesaus en ei.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de hollandaisesaus:
* 3 eidooiers
* 1dl witte wijn
* peper
* zout
* 250 gram roomboter
* 5 asperges per persoon
* beenham
* ei
* peterselie
* bosui
* citroensap

De eerste stap is het schillen van de asperges. Dit kun je het makkelijkste doen met een dunschiller. De asperge moet geschild worden vanaf de kop naar beneden. Na het schillen moet de onderste centimeter van de asperge eraf gesneden worden omdat dit deel een houterige bite bevat. Zet een pan met water, zout en een vleugje citroensap aan de kook. Laat de asperges 15 minuten koken.

De tweede stap is het maken van de saus. Hierbij begin je met de eidooier te scheiden van het eiwit. Doe de roomboter in de pan en zet deze op het vuur tot deze is gesmolten. Doe de witte wijn in een ander pannetje en voeg hierbij de eidooiers. Maak de eidooiers kapot en zet deze op het vuur. Blijf roeren met de garde tot het mengsel goed luchtig en stevig is. Voeg de gesmolten boter druppelsgewijs toe aan het mengsel en roer door tot deze is veranderd in een saus.

Zet de oven op 180 graden en laat de beenham hier 5 minuten in warm worden. Het ei moet hard gekookt worden.

Haal de asperges van het vuur en leg deze op het bord. Haal de beenham uit de oven en leg deze bij de asperges. Nu kan de saus hierbij worden toegevoegd. Bestrooi het gerecht met peterselie en bosui en ei. Eetsmakelijk!

Ben je enthousiast geworden over dit gerecht? Sil staat de hele week voor je klaar. Tot snel bij De Jongens van Joure.